Populäraste vardagsmaten

Last modified date

Vardagsmat är något som avsevärt har förändrats. Förut, i Sverige, kunde det ha varit ett par kokta potatisar, eller lite gröt. Men tiderna har förändrats, och det har även vardagsmåltiderna gjort.

Vad äter svenskarna på vardagarna?

I Sverige finns det mycket som klassas som vardagsmat. Något – som de allra flesta troligtvis känner igen sig vid – är köttfärssås med spaghetti. Pasta bolognese är en klassisk italiensk rätt som fortfarande serveras lite högfärdigt på vissa håll runt om i det sydeuropeiska landet. I Sverige är det dock den mest klassiska rätten i hela landet. Tiotusentals varje dag, främst barnfamiljer, äter den här rätten.

Men trots att köttfärssås med spaghetti är en rätt som är väldigt populär i Sverige uppger SvD att det finns en populärare vardagsrätt – och det är kyckling med tillbehör. Det här kan förstås innebär olika saker. Kyckling med ris? Kyckling med grönsaker? Oavsett vad är kycklingrätter med något vid sidan om uppskattat.

Samma sak gäller köttbullar, fisk och pastarätter. De är också rätter som kommer högt upp på listan. Det finns troligtvis flera anledningar till det. Men en är att det är enkelt att laga, när som helst på dagen och veckan. Det är något som med fördel gör en bra vardagsrätt.

Typiskt vardagsmat i världen

I Sverige vet man bra vad som är vardagsmat och inte. Men hur ser det egentligen ut i andra länder? Finns det något tydligt som skiljer sig? Det går förstås att påstå, speciellt beroende på vilken kontinent och vilket land man befinner sig i.

Är man i Amerika, nord eller syd, kommer mexikanska maträtter att vara populära överallt. Till exempel är tacos en vardagsrätt i många länder där. Samma sak gäller för grytor och rätter med bönor, det är något som ofta går hem.

Är man i Asien innehåller väldigt många maträtter ris. I Afrika är det vanligt med grytor. Det här gör att variationen över hela världen kommer se olika ut. Samma sak gäller i Europa, inte minst beroende på vilken del av kontinenten du befinner dig på. I Storbritannien är fish and chips väldigt vanligt förekommande. I Tyskland är korvar av alla möjliga slag det. Mer söderut kommer pastan tillbaka, men även sallader. Just sallader som vardagsmat är dock något som etablerats över hela världen.

amy