Vad äter man för mat i Sverige?

Last modified date

Vad för mat äter man egentligen i Sverige? Med ett stort utbud av mat över hela världen är det en fråga värd att ställa.

Traditionellt och internationellt

Först och främst är det många som vet att bredden på den svenska matkulturen är stor. Det äts fortfarande en hel del klassisk mat i Sverige. Även om just raggmunkar, fläsk med löksås och liknande rätter börjar bli mer sällsynta serveras de fortfarande på svenska matbord. Det samtidigt som köttbullarna, kanske för all framtid, kommer vara en klassisk svensk maträtt.

Istället finns det en minst sagt stor inspiration från utlandet. Det är långt ifrån ovanligt att svenska familjer äter köttfärssås med spaghetti eller pasta flera gånger i veckan. Det är enkelt och billigt att laga. Samtidigt är taco-fredagar något som fått stort genomslag i det avlånga landet Sverige.

Men förutom taco finns även lite andra internationella rätter som fått stort fokus i Sverige. Det handlar om mat från alla världens håll där pizzor från Italien, hamburgare i nordamerikansk stil och sushi från Japan är väldigt populära. Över det finns det mat från väldigt många andra länder också.

amy