Så får du nya kostvanor

Om du känner dig energilös eller vill göra dig av med några extrakilon kan det vara en god idé att se över dina kostvanor. Om du vill ha en knuff i rätt riktning är en matkasse ett tips. Leta fram en matkasse på nätet som passar dig. Det finns flera olika typer av matkassar. Det finns speciella matkassar för exempelvis barnfamiljer och veganer. Om du abonnerar på en matkasse får du recept och alla livsmedel du behöver till veckans måltider. Det minskar risken att du faller för frestelser som att äta snabbmat på vägen hem eller att köpa massor med godis när du är i matbutiken för att handla middagsmat. En matkasse gör också att du äter en lagom mängd mat.

Hitta ditt varför

När du ska ställa om dina kostvanor kan det vara bra att hitta ditt varför. Varför vill du göra en förändring? Om du har en målbild kan det hjälpa dig det dagar det känns motigt. För att det inte ska bli för övermäktigt kan du börja smått. Bestäm tre saker som du göra varje dag till att börja med. Att ha en struktur på måltiderna kan också vara hjälpsamt när du ska göra en förändring. Ät dina måltider på samma tider och om du ska äta mellanmål är det bra att planera när och vad du ska äta för att inte falla för frestelsen att ta den där bullen.

Du kan fortfarande äta tårta och bullar

Att äta hälsosamt är ett maratonlopp och inget du fixar på en vecka. Långsiktighet kommer ge dig den effekten du är ute efter. Bara för att du ska förändra din kost är det ingen som har sagt att du inte kan äta en smaskig pasta rätt eller en tårtbit någon gång nu och då. Det är inte vad du äter några enstaka tillfällen som kommer spela någon roll. Det är vad du stoppar i munnen regelbundet som har betydelse. Ha tålamod när du ska förändra ett beteende. Alla förändringar tar tid och ge inte upp om du misslyckas någon gång. Det är bara att ta nya tag. För att göra det lättare kan det vara bättre att lägga fokus på vad du får äta istället vad du inte får. Om du fyller din mage med hälsosamma livsmedel kommer det finnas mindre utrymme kvar för energifattig mat.

ivadmin