Mat och dryck

Mat i SverigeMat i Sverige

Dryck i SverigeDryck i Sverige

Allt viktigt om mat och dryck i världen

När det pratas om mat är det ett ämne som kan ställa till med stor debatt. Det mesta om mat och dryck kan engagera vilken person som helst.

Matens viktiga historia

Det går att påstå att mat har gått från ett måste till något lyxigt. I alla fall i Europa och några andra delar av världen. Fram till mitten av 1900-talet upplevde de allra flesta nationerna någon form av svält. Det var samtidigt under den här tiden, efter andra världskriget, som Sverige genomgick sin stora förändring.

Från att vara ett land folk flydde från, till ett land som blev världsledande. Där syntes inte minst när det kom till möjligheten för folk att äta. Det pågick inte längre någon svält utan matkulturen kom att ta flera steg framåt, minst sagt.

Det här påverkades i stora delar av världen, Europa och USA inte minst. I södra Europa hade man redan sedan tidigare haft en ganska bred matkultur dock. Men den kunde nu utvecklas, och inte minst lyckades den sprida ut sig till andra delar av kontinenten och världen, vilket förstås påverkade mycket.

Under 2000-talet har de flesta generationerna i Sverige aldrig upplevt svält på något sätt, även om vissa äldre har gjort det. Det är något som lett till att till exempel vardagsmaten ser annorlunda ut än vad den tidigare har gjort. Från att varje måltid var ett viktigt skede under dagen kan maten en vanlig dag se ut på väldigt olika sätt. Från rester till ett ”snabbt hopplock” av ingredienser. Lite av varje, med andra ord.

Vad gör maten så populär?

Tidigare nämndes det att mat och dryck är något som gör att en debatt snabbt kan uppstå. Vad är det som orsakar det? Till en början kan man se att anledningen är de olika kulturerna i världen. En svensk lagar inte mat på samma sätt som en portugis, och det argentinska köket ser helt annorlunda ut än det japanska.

Det gör att maträtter tillagas olika och att mat överlag ser ut på olika sätt beroende på vilket land man är i. När det här då krockar kan det lätt uppstå en viss problematik, till exempel om hur mat ska lagas. På vilket sätt ska en köttbit stekas? Det är en debatt som kan se väldigt annorlunda ut i de flesta delarna av världen. Svenskar har generellt alltid velat steka lite extra, medan en uruguayan gärna ser en del blod på sitt kött. Å andra sidan går det också att påstå att världen blir mindre och mindre. Det här gör att fler kan resa och ta inspiration av hur andra kulturer lagar och äter sin mat. Det är något som inte minst syns tydligt i Sverige.

Populäraste vardagsmaten

Vardagsmat är något som avsevärt har förändrats. Förut, i Sverige, kunde det ha varit ett par kokta potatisar, eller lite gröt. Men tiderna har förändrats, och det har även vardagsmåltiderna gjort.

Vad äter svenskarna på vardagarna?

I Sverige finns det mycket som klassas som vardagsmat. Något – som de allra flesta troligtvis känner igen sig vid – är köttfärssås med spaghetti. Pasta bolognese är en klassisk italiensk rätt som fortfarande serveras lite högfärdigt på vissa håll runt om i det sydeuropeiska landet. I Sverige är det dock den mest klassiska rätten i hela landet. Tiotusentals varje dag, främst barnfamiljer, äter den här rätten.

Men trots att köttfärssås med spaghetti är en rätt som är väldigt populär i Sverige uppger SvD att det finns en populärare vardagsrätt – och det är kyckling med tillbehör. Det här kan förstås innebär olika saker. Kyckling med ris? Kyckling med grönsaker? Oavsett vad är kycklingrätter med något vid sidan om uppskattat.

Samma sak gäller köttbullar, fisk och pastarätter. De är också rätter som kommer högt upp på listan. Det finns troligtvis flera anledningar till det. Men en är att det är enkelt att laga, när som helst på dagen och veckan. Det är något som med fördel gör en bra vardagsrätt.

Typiskt vardagsmat i världen

I Sverige vet man bra vad som är vardagsmat och inte. Men hur ser det egentligen ut i andra länder? Finns det något tydligt som skiljer sig? Det går förstås att påstå, speciellt beroende på vilken kontinent och vilket land man befinner sig i.

Är man i Amerika, nord eller syd, kommer mexikanska maträtter att vara populära överallt. Till exempel är tacos en vardagsrätt i många länder där. Samma sak gäller för grytor och rätter med bönor, det är något som ofta går hem.

Är man i Asien innehåller väldigt många maträtter ris. I Afrika är det vanligt med grytor. Det här gör att variationen över hela världen kommer se olika ut. Samma sak gäller i Europa, inte minst beroende på vilken del av kontinenten du befinner dig på. I Storbritannien är fish and chips väldigt vanligt förekommande. I Tyskland är korvar av alla möjliga slag det. Mer söderut kommer pastan tillbaka, men även sallader. Just sallader som vardagsmat är dock något som etablerats över hela världen.

Vad dricker man i världen?

Att dricka är något man måste göra för att överleva. Men vilken typ av drycker är de populäraste att dricka?

Vatten går alltid hem

Om man sätter sig ner och funderar över alla drycker som finns i världen kommer man troligtvis hinna bli knäpp. Det finns nämligen tusentals olika drycker. Men vilken är den populäraste? Ska man bara nämna en, som CNN har i en lista, som SvD hänvisar till, är vatten den klart mest populära drycken.

Det är kanske inte så konstigt. Vatten fungerar alltid, till vardag, till finare mat och när som helst. Få skulle få för sig att hälla coca-cola i sin vattenflaska till träningen. Även där kommer vattnet in, och det är inte av ingen anledning som vatten är i toppen.

Men det kan vara lite tråkigt att dricka vatten året runt. Framför allt vad det gäller olika typer av högtider. Här kommer till exempel gin & tonic in i bilden. Den drycken klassades som den nionde mest populära drickan i världen. Gällande alkoholhaltiga drycker är även vin i olika former, inte minst rött.

Även te och sockerfria dricker har tagit sig högt upp på folkets popularitetslistor. Till exempel Coca Cola Zero och Pepsi Max. De här två dryckerna byts mer och mer ut mot original-color och Pepsi. Varför? Mycket för att folk är medvetna om kalori och sockerintag. Det här gör att fler och fler försöker undvika det som är för onyttigt vilket i sin tur leder till att de drickorna blivit populära. Från Malaysia fanns även Air mata med men på den stora och långa listan gick det hitta mängder av olika typer av drycker.

Vad äter man för mat i Sverige?

Vad för mat äter man egentligen i Sverige? Med ett stort utbud av mat över hela världen är det en fråga värd att ställa.

Traditionellt och internationellt

Först och främst är det många som vet att bredden på den svenska matkulturen är stor. Det äts fortfarande en hel del klassisk mat i Sverige. Även om just raggmunkar, fläsk med löksås och liknande rätter börjar bli mer sällsynta serveras de fortfarande på svenska matbord. Det samtidigt som köttbullarna, kanske för all framtid, kommer vara en klassisk svensk maträtt.

Istället finns det en minst sagt stor inspiration från utlandet. Det är långt ifrån ovanligt att svenska familjer äter köttfärssås med spaghetti eller pasta flera gånger i veckan. Det är enkelt och billigt att laga. Samtidigt är taco-fredagar något som fått stort genomslag i det avlånga landet Sverige.

Men förutom taco finns även lite andra internationella rätter som fått stort fokus i Sverige. Det handlar om mat från alla världens håll där pizzor från Italien, hamburgare i nordamerikansk stil och sushi från Japan är väldigt populära. Över det finns det mat från väldigt många andra länder också.

Matkulturen i Sverige – hur kommer den utvecklas?

Hur ser den svenska matkulturen ut? Det är en intressant fråga både ur ett traditionellt och modernt perspektiv.

Tiderna förändras

Att saker och ting förändras är inget konstigt. Det pågår ständigt en förändring av samhället, och så kommer det fortsätta att bli. Både när det gäller teknologi, åsikter och inte minst mat. Det som svenskarna åt för 20, 30 eller 80 år sedan äts inte alls i samma utsträckning, vilket kommer se likadant ut i framtiden.

Just nu har många internationella rätter tagit upp en stor plats svenska hjärtan, eller magar. Tacos, pizzor och hamburgare är väldigt vanliga maträtter för svenskar. Det många räknar med är dessutom att det kommer ske fler och fler spännande förändringar.

Inte minst kommer fler länder och kontinenter att vara inspiration. Asien och även Afrika är två kontinenter som under 2000-talet influerat på många olika sätt, och det kommer de fortsätta att göra. Till exempel har det asiatiska köket en väldigt stor bredd. Många tänker direkt på Japan, Kina, Vietnam eller Thailand. Men faktum är att Turkiet, Irak, Pakistan, Kazakstan och flera andra länder även tillhör den kategorin.

Vad passar bäst att dricka?

När ska man dricka rött vin och när ska man dricka vitt vin? Går det bra att blanda? Och kan man servera Coca-Cola Zero till vad som helst?

Då passar den drycken

Det där med mat och dryck är inte alltid särskilt enkelt. Framför allt med tanke på att det på väldigt många sätt är individuellt. Det finns en del som dricker vatten hela tiden, kan servera mjölk till pasta eller är färgblind när det gäller vin.

Det är vanligt och inget att skämmas över, men det finns vissa gånger då det kan vara bra att kunna välja ”rätt dryck”. En tumregel när det gäller vin är att rött passar bäst till kött. Oftast rött kött, en rejäl stek men även kyckling. Ska man servera något grillat kommer därför det röda vinet att passa bäst. Om man går i planerna att laga fisk kommer med största sannolikhet det vita vinet göra sig bäst på bordet.

Vad det gäller andra drycker kan det på många sätt vara en smaksak. Läskedrycker är väldigt populära i alla former. Att ställa fram ett par kalla Coca-Cola-burkar brukar funka i de allra flesta lägena. Det är till exempel drycker som fungerar till egentligen vilken mat som helst. Sen går det att fråga sig hur många som vill ha det serverat till en finmiddag, men det är en annan fråga. Till frukost är det kanske inte heller ett förstaalternativ för många, där kommer istället juice in, då apelsinjuice är en av världens mest populära dricka.

Vad dricker man helst i Sverige?

Finns det några drycker som sticker ut i Sverige? Ja, det kan man minst sagt påstå.

Alkohol eller inte?

Först ut behöver man kunna skilja på alkoholhaltiga drycker och de utan alkohol. Det är viktigt i jämförelsen då det lätt kan bli lite ”orättvist” i bedömningen då barn och minderåriga inte får dricka alla typer av drycker.

Trots det är dock Coca-Cola och Pepsi två av de absolut mest köpta dryckerna i Sverige. Både när det gäller originaldryckerna men även zero-varianterna, det vill säga de utan socker. Sockerfria drycker har stuckit iväg snabbt med antal sålda liter per år.

Förutom det är viner populärt även i Sverige, även öl och cider. I Sverige har Systembolaget monopol på försäljningen av alkohol, förutom lättöl och folköl. Enligt dem är det framför allt öl som säljs mycket. När det gäller ölen rör det sig i synnerhet om lätta lageröl, men IPA börjar säljas mer. Rött vin säljer dessutom mer än vitt.

Om man ska se till två andra populära drycker är det förstås vatten, men även kaffe. Svenskarna är nämligen ett av de folk i hela världen som dricker mest kaffe. Bara i Finland dricker man mer.

Via det här formuläret går det bra att kontakta oss.

Allt om mat och dryck!Allt om mat och dryck!

kalle