Bjud på vegetarisk mat och god dryck

Last modified date

Vegetarisk kost blir alltmer populärt och även de som inte är vegetarianer själva kanske kör en vegetarisk dag i veckan eller vill kunna bjuda på vegetarisk mat. Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska bjuda på, och i synnerhet om man inte själv är vegetarian. Det finns olika typer av vegetarianism, då en del äter ägg och mejeriprodukter och andra inte. Om man bjuder över vegetarianer är det därför viktigt att höra sig för om detta först, då det kan bli väldigt fel annars. Det behöver dock inte vara så knepigt då det finns mängder av substitut om man vill göra det enkelt för sig. Därutöver behöver det faktiskt inte vara ett stort projekt att laga vegetarisk mat från grunden heller. När man väl valt maträtt är det dags att ta en titt på vad man ska dricka, så nedan följer några tips på enkla och goda maträtter att bjuda på samt tips på hur man lyckas med drycken.

Vegetariska rätter att välja på

Det allra enklaste är givetvis att välja en maträtt utan mejeriprodukter och ägg då de flesta gäster kommer kunna äta maträtten. Ett annat alternativ är att servera två maträtter eller att ha en maträtt men servera två såser, en med mejeriprodukter och en utan animaliska ingredienser. Något som de flesta gillar är hamburgare, så nedan kommer förslag på hur man kan göra dem, beroende på vilka ingredienser gästerna äter.

Till gäster som äter mejerier eller ägg

Det finns givetvis färdiga vegetariska hamburgare, men om man vill göra dem från grunden är bönburgare ett bra förslag. Man kan blanda olika bönor eller välja att enbart använda en sort. Kikärtor passar bra om man vill smaksätta hamburgarna lite mer speciellt, medan svarta bönor eller röda kidneybönor ger en fylligare smak som kanske passar den vana köttätaren bättre. Det finns många recept på bönburgare men grunden kan vara bönor, kryddor, ströbröd, havre och ägg.

Till de som inte äter mejerier eller ägg

Här kan man välja ett veganskt recept, eller ersätta ägget med kikärtsspad som har en liknande funktion och binder samman hamburgarna. Man kan göra en god sås med avokado som grund eller ha karamelliserad lök för att få saftiga goda tillbehör i stället för mejeriprodukterna.

Dryck till maten

Till vegetariska lätta rätter passar det ofta bra med vitt vin eller rosévin. Till hamburgare gjorda på svarta eller röda bönor kan faktiskt ett rött fylligt vin också passa bra. På https://vinoteket.se/ har man ett stort utbud av viner som man kan få direkt hem till dörren, och då finns det dessutom förslag på viner som passar till vegetarisk mat. Det blir knappast lättare att välja eller att få hem drycken än så!

Det behöver alltså inte vara så svårt att äta god vegetarisk mat och hitta god dryck till.

ivadmin