Använd nötter i matlagningen

Last modified date

Nötter är vanligt förekommande som snacks, men då de är både nyttiga och goda borde de ges en större plats i matlagningen. Det går faktiskt att använda nötter i samtliga rätter i en trerätters middag utan att det blir för övertagande eller uttjatat. Beroende på vilken nöt det är tal om, innehåller de olika nyttigheter som kan medföra goda hälsofördelar. Men för att nämna några vanligt förekommande fördelar med nötter, så innehåller de ofta fleromättade fetter samt en rad olika vitaminer och mineraler.

Förrätt

Nötter är väldigt gott i sallader och liknande fräscha rätter. Valnöten är en vanlig nöt i förrätter och det är inte förvånande då den passar utmärkt till sallader, frukter och även ostar. Särskilt passande ostar är chèvreost och getost, som med fördel kan kombineras med något åt det sötare hållet. Valnötter passar även väldigt bra tillsammans med honung och päron, så en sallad som serveras med ost går hem hos de flesta. Pinjenöten passar även bra till liknande förrätter eller som tillägg utöver valnötter, även om pinjenöten egentligen inte är en nöt utan ett frö. Rårakor tillsammans med nötter och syrliga tillbehör såsom rödbetor, lingon eller tranbär blir en annorlunda kombination än de klassiska rårakorna som brukar serveras som förrätt.

Huvudrätt

I Sverige använder vi möjligen nötter i maten lite för snålt. Ofta är det i förrätter eller kanske på en asiatisk eller vegetarisk restaurang man påminns om hur gott det faktiskt är. Nötter innehåller mycket protein och i vegetarisk mat är det ganska vanligt att nötter används, antingen som tillbehör eller i maträttens bas. Till exempel kan man göra såser med cashewnötter eller jordnötter som bas, eller så kan man göra hamburgare gjorda på bönor, nötter, fröer eller ris. Det finns till och med hamburgerrecept där huvudingrediensen är nötter.

Efterrätt

Det finns många efterrätter som innehåller nötter som passar till alla möjliga tillfällen. Om det är födelsedag är schwarzwaldtårta med tårtbotten med nötter alltid ett populärt val. Det är en klassisk tårta som kanske uppskattas mest av de vuxna gästerna. Ofta vill barn ha något som framför allt ser lite häftigare ut. Om man vill ha en riktigt fin tårta till barnkalaset och slippa baka den själv, finns det knappt något bättre val än att låta Babblarna pryda en tårta som dessutom smakar utsökt. Man kan även uppdatera gamla klassiker genom att tillsätta till exempel hasselnötter till chokladbollarna eller göra en nötkladdkaka. Cake pops är något som passar både till barn- och vuxenkalaset. De har blivit väldigt populära de senaste åren och enkelt uttryckt är det kakor utformade som klubbor. Formen gör det roligare för barnen och man kan välja många olika smaker, däribland med nötter i eller som strössel utanpå.

Det finns dock de som har nötallergi och då det kan bli allvarliga reaktioner för dem är det viktigt att man hör med sina gäster om eventuella nötallergier innan man väljer menyn.

ivadmin