Vad dricker man helst i Sverige?

Last modified date

Finns det några drycker som sticker ut i Sverige? Ja, det kan man minst sagt påstå.

Alkohol eller inte?

Först ut behöver man kunna skilja på alkoholhaltiga drycker och de utan alkohol. Det är viktigt i jämförelsen då det lätt kan bli lite ”orättvist” i bedömningen då barn och minderåriga inte får dricka alla typer av drycker.

Trots det är dock Coca-Cola och Pepsi två av de absolut mest köpta dryckerna i Sverige. Både när det gäller originaldryckerna men även zero-varianterna, det vill säga de utan socker. Sockerfria drycker har stuckit iväg snabbt med antal sålda liter per år.

Förutom det är viner populärt även i Sverige, även öl och cider. I Sverige har Systembolaget monopol på försäljningen av alkohol, förutom lättöl och folköl. Enligt dem är det framför allt öl som säljs mycket. När det gäller ölen rör det sig i synnerhet om lätta lageröl, men IPA börjar säljas mer. Rött vin säljer dessutom mer än vitt.

Om man ska se till två andra populära drycker är det förstås vatten, men även kaffe. Svenskarna är nämligen ett av de folk i hela världen som dricker mest kaffe. Bara i Finland dricker man mer.

amy