Matkulturen i Sverige – hur kommer den utvecklas?
Hur ser den svenska matkulturen ut? Det är en intressant fråga både ur ett traditionellt och modernt perspektiv.
Tiderna förändras
Att saker och ting förändras är inget konstigt. Det pågår ständigt en förändring av samhället, och så kommer det fortsätta att bli. Både när det gäller teknologi, åsikter och inte minst mat. Det som svenskarna åt för 20, 30 eller 80 år sedan äts inte alls i samma utsträckning, vilket kommer se likadant ut i framtiden.
Just nu har många internationella rätter tagit upp en stor plats svenska hjärtan, eller magar. Tacos, pizzor och hamburgare är väldigt vanliga maträtter för svenskar. Det många räknar med är dessutom att det kommer ske fler och fler spännande förändringar.
Inte minst kommer fler länder och kontinenter att vara inspiration. Asien och även Afrika är två kontinenter som under 2000-talet influerat på många olika sätt, och det kommer de fortsätta att göra. Till exempel har det asiatiska köket en väldigt stor bredd. Många tänker direkt på Japan, Kina, Vietnam eller Thailand. Men faktum är att Turkiet, Irak, Pakistan, Kazakstan och flera andra länder även tillhör den kategorin.