Allt viktigt om mat och dryck i världen

Last modified date

När det pratas om mat är det ett ämne som kan ställa till med stor debatt. Det mesta om mat och dryck kan engagera vilken person som helst.

Matens viktiga historia

Det går att påstå att mat har gått från ett måste till något lyxigt. I alla fall i Europa och några andra delar av världen. Fram till mitten av 1900-talet upplevde de allra flesta nationerna någon form av svält. Det var samtidigt under den här tiden, efter andra världskriget, som Sverige genomgick sin stora förändring.

Från att vara ett land folk flydde från, till ett land som blev världsledande. Där syntes inte minst när det kom till möjligheten för folk att äta. Det pågick inte längre någon svält utan matkulturen kom att ta flera steg framåt, minst sagt.

Det här påverkades i stora delar av världen, Europa och USA inte minst. I södra Europa hade man redan sedan tidigare haft en ganska bred matkultur dock. Men den kunde nu utvecklas, och inte minst lyckades den sprida ut sig till andra delar av kontinenten och världen, vilket förstås påverkade mycket.

Under 2000-talet har de flesta generationerna i Sverige aldrig upplevt svält på något sätt, även om vissa äldre har gjort det. Det är något som lett till att till exempel vardagsmaten ser annorlunda ut än vad den tidigare har gjort. Från att varje måltid var ett viktigt skede under dagen kan maten en vanlig dag se ut på väldigt olika sätt. Från rester till ett ”snabbt hopplock” av ingredienser. Lite av varje, med andra ord.

Vad gör maten så populär?

Tidigare nämndes det att mat och dryck är något som gör att en debatt snabbt kan uppstå. Vad är det som orsakar det? Till en början kan man se att anledningen är de olika kulturerna i världen. En svensk lagar inte mat på samma sätt som en portugis, och det argentinska köket ser helt annorlunda ut än det japanska.

Det gör att maträtter tillagas olika och att mat överlag ser ut på olika sätt beroende på vilket land man är i. När det här då krockar kan det lätt uppstå en viss problematik, till exempel om hur mat ska lagas. På vilket sätt ska en köttbit stekas? Det är en debatt som kan se väldigt annorlunda ut i de flesta delarna av världen. Svenskar har generellt alltid velat steka lite extra, medan en uruguayan gärna ser en del blod på sitt kött. Å andra sidan går det också att påstå att världen blir mindre och mindre. Det här gör att fler kan resa och ta inspiration av hur andra kulturer lagar och äter sin mat. Det är något som inte minst syns tydligt i Sverige.

amy