Blommorna du kan äta
Blommor i köket är inte bara en vacker prydnad. Många sorters blommor går även att använda i matlagning och bakning. Hos flo-rea.com kan du hitta mycket ätbart att odla i trädgården, inklusive flera sorters blommor.
Går det verkligen att äta blommor? Svar ja! Säkert har du redan stött på blomster i mat- och dryckessammanhang utan att reflektera över det: maskrosolja, solrosfrön, violpastiller, flädersaft… Men det gäller förstås att ha koll på vilka blommor som faktiskt är ätbara, och vilka delar det är som går att äta. Nedan får du därför en praktisk lista på ätbara blomsorter. Vill du odla någon av dem själv hittar du det mesta på flo-rea.com som såklart även har massor av rent dekorativa blommor. Vill du hellre odla grönsaker, kryddor och rotfrukter till köket har florea.com även detta. Att odla sin egen mat är roligt, och kan också spara dig pengar i längden.
De här blommorna kan du äta
Det finns många blommor som går att äta, både vilda i naturen och hemma i trädgården. Här följer flera exempel.
- Gräslöksblomma
- Lavendel
- Maskros (blomman, som även går att äta i knoppform, och bladen liksom roten)
- Pelargon (kronbladen)
- Ringblomma (kronbladen eller hela växten)
- Ros, inklusive stockros (kronbladen)
- Solros (kronbladen)
- Tulpan (kronbladen)
- Tusensköna
- Viol
- Zucchiniblomma
- Äppelblomma
Var noga med att du identifierar sorterna korrekt om du letar växter i naturen, och undvik blommor som växer nära vägar. Använder du blommor hemifrån så är egenodlade att föredra framför snittblommor då dessa kan vara besprutade.
Detta kan du göra med ätbara blommor
När du satt lökar och sått frön från flo-rea.com och väntar på att dina ätbara blommor ska växa till sig kommer nästa fråga: hur använder man dem? Vill du börja enkelt så utgå från en blomsort med ätbara kronblad som rosor, violer eller ringblommor. Kronbladen blir en fin dekoration på tårtor och andra bakverk. Rosenblad och violblad kan också strös i en vattenbringare som en smakförhöjande färgklick, eller torkas och mixas ihop med socker. Rosensocker eller violsocker i en fin glasburk blir en trevlig present.
Fler tips
Många blommor går att koka saft på, som fläderblomman, användas i te som ringblomman och tusenskönan, eller syltas. Fläderblommor och maskrosor kan doppas i pannkakssmet och friteras. För matigare förslag kan du pigga upp en sallad med solrosblad, maskrosor eller gräslöksblommor, eller steka zucchiniblommor att ha som tillbehör.
Prova att googla blomsorten du vill använda samt ”recept” för fler förslag.