Undvik tandsten med rätt mat och dryck

Last modified date

Många lider av diverse problem med tänderna, främst hål och tandsten. Genom att välja mat och dryck som inte innehåller socker kan man undvika att få tandsten och hål, men man kan även se efter sina tänder själv och på så vis minska risken för problem. När det har blivit för stora beläggningar av plack och tandsten bör man dock uppsöka en tandläkare som kan ta bort det.

Hur mat och dryck påverkar vår tandstatus

Våra tänder skyddas av saliven och med hjälp av saliven rengörs tänderna och hålls på så vis friska. Med moderna kostvanor hamnar saliven ur balans och tänderna får inte det skydd de behöver. Att äta och dricka något med socker i är den värsta boven för tänderna då det kan leda till karies, alltså hål i tänderna. Hur ofta man äter eller dricker något med socker påverkar också hur lätt man får hål i tänderna då varje intag leder till att pH-värdet i munnen försuras. Det är främst den som redan har ett surt pH-värde i saliven som drabbas av karies om den äter eller dricker något med socker. Den som istället har ett pH-värde åt det basiska hållet drabbas däremot lättare av tandsten.

Att förebygga tandsten och hål i tänderna handlar mycket om att försöka tänka på vad man äter och dricker samt hur ofta man gör det. Genom att begränsa sitt intag av socker minskar man drastiskt risken att drabbas. Det är också viktigt att låta munnen vila ibland genom att inte äta regelbundet. Oavsett om det handlar om att äta ett äpple eller dricka en kopp te med socker i, är det något som påverkar saliven. Har man ett redan surt pH-värde i munnen försuras värdet ännu mer varje gång man äter eller dricker något sött oavsett vad det är. Även om den med ett basiskt pH-värde inte drabbas av karies i lika stor utsträckning, innebär ett frekvent intag av något sött att mer saliv produceras och det i sin tur leder till mer tandsten.

Man kan utföra viss egenvård för att hålla efter sin tandsten och förebygga hål i tänderna. Det gör man genom att borsta tänderna två gånger om dagen samt rensa bort nyskapad plack med en mellanrumsborste eller tandtråd. Man kan även se till att uppsöka tandläkare regelbundet för att få professionell rensning av tänderna, vilket främst behövs om man tillhör de som lätt får mycket tandsten på kort tid.

ivadmin