Odla egen mat och sänk matkostnaderna

Last modified date

Att odla sin mat är sedan länge ett bra alternativ för den som vill äta nyttigare, mer ekologiskt och som vill sänka sina matkostnader. I takt med att nyttig och hälsosam mat blir allt dyrare är det många som börjar se sig om efter andra alternativ. Det är dock viktigt att vara realistisk. Det kommer att krävas mycket för att du ska kunna odla dig helt fri, men även små odlingar kan ge stor belöning.

Har du inte odlat din egen mat i Sverige tidigare finns det en hel del saker som du behöver ha koll på. Här nedan listar vi fem unika och riktigt bra tips för att komma igång snabbare och smidigare. Hos Kellfri.se kan du hitta alla de verktyg och redskap du behöver för att odlingen ska gå så bra som möjligt. Du hittar bland annat enklare trädgårdsredskap, men också större maskiner om du odlar på en åker.

5 bästa tipsen för att odla egen mat

1. Välj rätt typer av grödor

Det gäller att du väljer rätt grödor för att du verkligen ska få ut något av din odling och spara pengar. Grödan du väljer ska du använda i relativt stor omfattning, men den ska också kunna ge utdelning under en längre tid och vara varaktig. Ett plus är om den är lätt att lagra och inte kräver för stor yta.

2. Glöm inte bort varför du odlar

Om du odlar egen mat för att sänka matkostnaderna är det viktigt att du inte glömmer bort ditt resonemang. Målet är att spara pengar och då är det inte läge att köpa dyra verktyg, stöd, kantmaterial och bevattningsanläggningar. Oftast räcker det gott och väl med en välfungerande vattenslang och bra handverktyg för att du ska lyckas.

3. Var effektiv med odlingsytan

Du behöver inte ha en stor odling för att du ska kunna lyckas. En odlingsyta på 500 kvm räcker gott och väl till grönsaker för en större familj på fyra personer. Kom även ihåg att ju större yta, desto mer tid, arbete och pengar behöver du lägga ner.

4. Planera din odling ordentligt

Att odla tar en hel del tid och därför är det viktigt att du planerar din odling ordentligt. Målet är att du ska få så många grödor mogna samtidigt som möjligt. Det kan du t.ex. göra genom att använda dig av en kalender och variera dina grödor efter säsong. Var inte rädd för att göra misstag. Det är lätt hänt att man behöver testa några gånger för att förstå hur grödorna växer och hur planeringen kan bli optimal.

5. Ha roligt och njut

Det är något alldeles speciellt med att ha en egen odling. Inte nog med att du kommer att spara pengar, du kommer också att känna dig mer rik och få en bättre livskvalitet. Även om det inte är en passiv inkomst kommer du ändå att känna dig väldigt belönad i slutändan. Våga testa nya grödor och strunta i odlingar som har blivit misslyckade. Njut istället av de odlingar som du faktiskt lyckats riktigt bra med.

ivadmin